fbpx

Da li želite da saznate više? Pozovite nas: +382 67 075 075

Naši partneri:

Blog

Koji su najbolji programski jezici za djecu?


8 minutes reading

Učenje programiranja postalo je vrlo popularno, ali ne žele sva djeca u budućnosti odabrati karijeru u ovoj oblasti. U ranim fazama razvoja programiranje se koristi za razvijanje intelektualnog napretka. U ovom članku ćemo vam predstaviti najbolje jezike programiranja za djecu.

Najpopularniji programski jezici – zašto ih je korisno znati?

U gotovo svakom dijelu našeg života tehnologija ima određeni uticaj. Svakodnevno smo okruženi  programima, aplikacijama, grafikama i animacijama. U današnjem svijetu, kada je civilizacijski napredak veći nego ikada, učenje informatičkih vještina nije samo opcija, već i potreba. Mlađim generacijama treba olakšati jer rad na računaru će gotovo sigurno biti, makar u nekoj mjeri, dio njihovih budućih zanimanja.

Da li djeca treba da ovladaju vještinom programiranja?

Spisak prednosti zašto djeca treba da nauče programiranje je vrlo dugačak.  Vještina programiranja studentima može značajno pomoći u razvoju  vještina i sposobnosti koje su bitne za njihovu buduću karijeru. Da bi se savladao programski jezik, potrebni su određeni intelektualni napori, kao i sposobnost logičkog razmišljanja. Da bi postigli željeni cilj, polaznici naših kurseva moraju biti u stanju sami spojiti djelove koda. Budući da postoji toliko mnogo algoritama i kombinacija koje se mogu odabrati, to ponekad može biti prilično teško. Preciznost, kreativnost, strpljenje i mašta osobine su koje će vaša djeca razvijati dok ispunjavaju sve složenije zadatke u svijetu programiranja.

Prednosti ovladavanja vještinom programiranja:

  • sticanje analitičkih vještina,
  • kreativno rješavanje problema,
  • maštovito razmišljanje,
  • povećana produktivnost,
  • postaće uporniji i strpljiviji,
  • poboljšanje samopouzdanja,
  • lakše I razumljivije učenje drugih predmeta,
  • sticanje informatičkih vještina potrebnih za buduću karijeru.

Koji programski jezik je preporučljiv kao najbolji za djecu?

Odabir ispravnog programskog jezika ključan je na početku njihove uzbudljive avanture u svijetu programiranja. Kako bi se osiguralo uspješno učenje, vaše će dijete morati početi skupljati dosta tehničkog znanja, a ovaj proces važno je učiniti što jednostavnijim. Dijete treba biti zainteresovano, znatiželjno i uključeno u projekat, u protivnom vjerovatno neće postići očekivani napredak. Ono što je važno jeste korišćenje zanimljivog I šarenog interface-a, jednostavan način prenošenja informacija i sami kvalitet prenesenog znanja.

Proći ćemo kroz nekoliko najpopularnijih alata za programiranje za djecu od 7 do 13 godina:

Scratch – programski jezik vrijedan učenja?

Scratch je kreiran i namijenjen djeci od 7 do 16 godina i bez sumnje je najpopularniji od svih programskih jezika. Smatra se uspješnim I odličnim programskim jezikom zbog svog intuitivnog interfacea i koda u obliku bloka.

Ovaj programski jezik pomaže djeci u prepoznavanju pojedinih elemenata koda i olakšava razumijevanje, naročito na početku procesa učenja. Dobro je krenuti sa Scratchom jer i početnici mogu brzo krenuti sa programiranjem svog prvpg projekta, što povećava motivaciju za dalje učenje. Njegovu najznačajniju prednost predstavlja mogućnost stvaranja zanimljivih, šarenih igrica, animacija i slika koje su djeci posebno interesantne.

Scratch kursevi

Naša zabavna školica programiranja za djecu I tinejdžere nudi veliki izbor Scratch kurseva. Jedan kurs obično ima 14 časova, a svaki čas traje 2 x 45 minuta. Po završetku kursa polaznici dobijaju potvrdu o završenom kursu.

Istražite naš bogati izbor različitih kurseva programiranja I pronađite odgovarajući za vase dijete. Ukoliko Vam je potrebna asistencija budite slobodni da nas pozovete ili kontaktirate putem društvenih mreža.

Što je još potrebno znati o Scratchu?

Scratch je takođe poznat po svojoj online zajednici koja se može pohvaliti sa više od 16 miliona korisnika širom svijeta! Ova brojna zajednica omogućava razmjenu mišljenja, ideja te međusobno motivisanje i inspirisanje. Da bi se postao član te zajednice, potrebno je da korisnik bude prijatan, prijateljski raspoložen i pristojan prema ostalim članovima.

Blocky

Blocky je programski jezik prilično sličan Scratchu, stvoren od strane Google-a. Kao i Scratch, temelji se na kodu u obliku bloka, ali uključuje i elemente drugih programskih jezika. Ovaj jezik poznat je i kao JavaScript biblioteka za vizuelno programiranje. Blocky predstavlja izvrstan izbor za djecu uzrasta od 8 i više godina.

Python

Ovaj programski jezik posjeduje određene razlike u odnosu na prethodna dva pomenuta jezika. Mnogo je složeniji, ali pristupačan i razumljiv za djecu. S Pythonom je moguće kodirati na višem nivou, a takođe predstavlja odličnu polaznu tačku za naprednije i komplikovanije alate za programiranje. Korišćenje Pythona može biti zabavno i zanimljivo za mlade jer im daje bližu i precizniju ideju o tome što to znači - profesionalno programirati. Python je odlična baza i preduslov za  dalji rad sa naprednijim softverom.

Imamo sjajan izbor za sve Python početnike - kurs je namijenjen  djeci uzrasta od 10 do 12 godina.

To je najbolja i najefikasnija metoda za savladavanje ovog univerzalnog programskog jezika. Minecraft je, s druge strane, najpopularnija kompjuterska igrica prošle dekade. Kombinacija Pythona I Minecrafta odlično je rješenje za uvođenje istinske obrazovne vrijednosti u slobodno vrijeme vašeg djeteta. Posjetite našu web stranicu kako biste saznali više o ponudi naših kurseva.

JavaScript

Još jedan programski jezik koji zaslužuje da se spomene. Korišćen je za izradu Google Chromea, Mozilla Firefoxa i Internet Explorera. JavaScript omogućava pretvaranje nekih online dokumenata u interaktivne aplikacije.

Ostali popularni programski jezici vrijedni pomena su : LUA, LOGO, Robo Logic, Cargo Bot, Algoid, Light-bot ili Kturtle.

NAJČEŠĆA PITANJA :

1. Koji je najpopularniji programski jezik za djecu?

Prvo mjesto u popularnosti definitivno zauzima Schratch.

Scratch omogućava učenje vizualnog programiranja od samih osnova I uz djelove koda u obliku blokova korisnicima omogućava lakše spajanje, što ga čini pogodnim I jednostavnim za učenje.

2. Kako da djeca nauče Scratch?

Uz naše predavače – lako. Preporučujemo naše online kurseve koji u prosjeku traju 14 sedmica.

3. Kako zainteresovati dijete da uči programiranje i robotiku?

Zavisi od interesovanja djeteta ali najčešće se pokaže efikasnim kada se djetetu prikaže jedna od igrica bazirana na Scrath programskom jeziku. Takve igrice su zabavne, jednostavne za savladati I probude želju kod djece da nauče da ih samostalno kreiraju.


Prethodni Dalje
Najpopularnije igre iz tvog djetinjstva
Blog

Najpopularnije igre iz tvog djetinjstva

Svaka generacija ima svoje vrijeme i... omiljene igre! Mnogi ljudi i dalje se sa nostalgijom sjećaju Pegasus ili Atari konzola na kojima...

Pročitaj više
Da li je programiranje u Scratchu pravi izbor?
Blog

Da li je programiranje u Scratchu pravi izbor?

Učenje programiranja sjajan je način za razvoj analitičkih vještina kod djece i od izuzetne je važnosti za njihovu buduću karijeru. U...

Pročitaj više